Kasten yaralama suçu, bir kişinin başka birine kasıtlı olarak fiziksel zarar vermesi durumunda işlenen bir suç olup, Türk Ceza Kanunu’nun 86. maddesi kapsamında değerlendirilir. Bu suç, failin mağdura yönelik bilinçli bir şekilde saldırıda bulunarak, mağdurun beden bütünlüğüne zarar vermesi şeklinde tanımlanır.
Konu Başlıkları
Kasten yaralama suçu, basit yaralama ve nitelikli yaralama olarak ikiye ayrılır; basit yaralama suçu, mağdurun kısa süreli iş göremez hale gelmesi durumunu kapsarken, nitelikli yaralama suçu, mağdurun hayati tehlike geçirmesi veya kalıcı bir hasar oluşması gibi durumları içerir.
İstanbul ceza avukatı ekibimiz kasten yaralama davalarında edindikleri deneyim ve bilgiler çerçevesinde, müvekkillerimize en etkili sonucu sağlamak için avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedirler.
Ülkemizde ceza yargılaması Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile yapılmaktadır. Türk Ceza Kanunu cezaları belirlerken, Ceza Muhakemesi Kanunu ise yargılamanın usul ve prosedürlerinin nasıl olacağını gösterir.
Kasten Yaralama Suçu, Unsurları, Cezası
Kasten yaralama suçu, Türk Ceza Kanunun 86. Maddesi ile düzenlenmiş olup, kasten bir başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi için bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
Bir kimsenin vücuduna acı verilmesi, kişinin sağlığına, algılama yeteneğine yönelik fiilin icrasının etki doğurmasıdır. Saldırı mağdurun vücut ve/veya ruhsal bütünlüğüne yönelik gerçekleşmektedir.
Kasten yaralama suçunun işleniş biçimlerinden biri mağdurun sağlığının bozulması şeklinde yaralama olup failin fiili sonucunda mağdurun ruh ve/veya beden sağlığında meydana gelen bozulmaları ifade etmektedir.
Suçun bir başka işleniş şekli ise mağdurun algılama yeteneğinin bozulması sonucunu doğuran yaralamalardır. Bu tür yaralamalarda fiil nedeniyle mağdurun algılama yeteneğinde ve ruhsal durumunda olumsuz yönde değişiklik meydana gelmektedir.
Kişi çevresini ve kendi davranışlarını anlama ve yönlendirme hususlarında zorluk yaşamaktadır. Söz konusu kanun maddesinin ikinci fıkrasında basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikteki yaralamaların cezası düzenlenmiştir.
Bu durumda kamu davasının açılabilmesi için mağdurun şikayeti şart koşulmuştur. Mağdurun, basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikteki yaralanmaya ilişkin şikayeti sonucu faile dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunabilecektir.
Kasten Yaralama Suçunun Mağduru
Bu suçun mağduru yalnızca gerçek kişiler olabilir.
Kasten Yaralama Suçunun Faili
Bu suçun faili yalnızca gerçek kişiler olabilir.
Kasten Yaralama Suçunda Korunan Hukuki Değer
Bu suçun düzenlenmesi vücut dokunulmazlığını korumaya yöneliktir.
Kasten Yaralama Suçunun Unsurları
Manevi unsur kast cinsinden olduğu için failin neticeye yönelik bir iradesi bulunması gerekir. Fail, bilerek isteyerek mağdurun vücuduna acı vermiş, sağlığını bozmuş veya algılama yeteneğini zayıflatmış olmalıdır. Ayrıca fiil ile ortaya çıkan zarar arasında nedensellik bağı bulunmalıdır.
Haksız tahrik: Bu suçun manevi unsuru kast olduğu için şartların oluşması halinde kişi haksız tahrik hükümlerinden yararlanabilecektir.
Teşebbüs: Teşebbüs hükümleri uygulama alanı bulabilmektedir.
Zincirleme suç: Kasten işlenmesi sebebiyle zincirleme suç hükümleri uygulama alanı bulabilmektedir.
İştirak: İştirak mümkündür. Suçun iştirak halinde işlenmesi halinde herkes kendi kusurundan nedeniyle kusurlukları oranında sorumlu olacaktır.
Kasten Yaralama Suçunda Uzlaştırma
Kasten yaralama esasen uzlaşma kapsamında bir suçtur. Bu durumda soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısı veya onun talimatı altındaki kolluk görevlileri tarafından suç mağduruna veya suçtan zarar görenlere ve şüpheliye uzlaştırma teklifinde bulunulmaktadır.
Bu teklife üç gün içerisinde mağdur veya zarar gören tarafından cevap verilmezse uzlaştırma teklifi reddedilmiş sayılacaktır.
Ancak kasten yaralama suçu; üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, silahla işlenmesi halinde, uzlaşma kapsamından ve arabuluculuğa elverişli olmaktan çıkacaktır.
Kişi uzlaştırmaya yönelik olan bu teklife 3 gün içerisinde yanıt vermediği taktirde uzlaşmayı reddetmiş sayılır.
Kasten Yaralama Suçu Nitelikli Halleri
Kasten yaralama suçunun aşağıda yer verilen şekiller işlenmesi halinde şikayet aranmaksızın verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat oranında arttırılacaktır.
- Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı
- Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı
- Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle
- Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle
- Silahla
- Canavarca hisle
Kasten Yaralama Suçu Davaları için Bize Ulaşın
Kasten yaralama suçu avukatı, olayın incelenmesi, delillerin toplanması, tanık beyanlarının alınması ve savunma hazırlığı gibi görevleri üstlenerek, müvekkilinin haklarını korur ve savunur.
Akkaş Hukuk ve Avukatlık Bürosu olarak, 1992 yılından bu yana kasten yaralama suçu davalarında müvekkillerimize kapsamlı hukuki danışmanlık ve temsil hizmetleri sunmaktayız. Kasten yaralama suçu ile ilgili hukuki süreçlerde avukat desteği almak ve haklarınızı korumak için bizimle iletişime geçin.
Hukuk büromuza ve kasten yaralama suçu için avukat kadromuza İletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.